Lukuaika
2 min

Aina Matilda: On onni olla vanhapiika

tulva.fi
Artikkeli - 18.09.23

Tulvan uusi vakiokolumnisti, seurapiirivaikuttaja ja naisasianainen Aina Matilda G. af Soldan-Friberg laittaa lukijoiden perhesiteet, romanssit ja työsuhteet järjestykseen menneen maailman arvokkuudella.

Hyvä Aina Matilda -rouva,

miten päästä eroon tunteesta, että on epäonnistunut sosiaalisesti, kun ei ole parisuhteessa? Olen onnellinen sinkkuna, enkä tiedä tavoittelenko edes elinikäistä kumppanuutta. Silti jokin vaivaa. Mikä neuvoksi?

— DJ To do list

Hyvä DJ To do list,

kuulostaa siltä, että olette itse asiassa joutunut menneisyyden hankaluuksien äärelle. 2020-luvulla vanhanpiian elämä on mitä parhain elämän ratkaisu, ja heti vanhojenpiikojen jälkeen onnekkaimpia ovat eronneet naiset vapaina kulttuuriharrastuksissaan.

Lääkkeeksi ongelmaanne suosittelen teille kaunokirjallisuutta, joka kertoo menneisyyden vanhojen piikojen elämästä. Nuo kirjat yleensä päättyvät ”onnellisesti” siihen, kun päähenkilö joutuu naimisiin ja siirtyy omien kunnianhimojensa palvelusta silkkaan aviomiehen palveluun ja kodinhoitoon. Siitä syystä teidän kannattaa laskea kirjat käsistänne heti kun orastava romanssi hiipii kärsivää päähenkilöä ilahduttamaan ja käydä tarkasti läpi kaikki ne tavat, joilla elämänne on romaanin sankaritarta parempaa.

Älkääkä suinkaan unohtako listata aivan kaikkia näitä onnen aiheita, esimerkiksi sähköverkkoa, oikeutta omistaa ja työskennellä, äänioikeutta, luotettavaa ehkäisyä, irtosuhteiden sosiaalista hyväksyttävyyttä, eläinlääkäripalveluiden laajaa saatavuutta, homoseksuaalisten tekojen laillisuutta, antibiootteja, suoratoistopalveluita, teattereita, kirjastolaitosta ja aivan kaikkia muita nykyajan iloja.

Ja kas, näin huomaatte, että vanhanpiian elämä 2020-luvulla on itse asiassa kadehdittavin olemisen muoto, kunhan vain irrottaudutte synkistä ennakkokäsityksistä ja muiden ihmisten odotuksista.

***

Arvoisa rouva Aina Matilda,

olen kärsinyt pahoista mielen- terveyden ongelmista suurimman osan nuoruusvuosiani. Kuntou- tumisen jalkoihin on jäänyt niin opintojen edistäminen kuin oman alan töiden hakeminenkin. Miten näistä lähtökohdista voisi rakentaa itselleen jotenkin tyydyttävän uran korkeakoulutaustalla?

– Martta97

Hyvä Martta97,

onnittelut toipumisurakan selättämisestä, mikäli ymmärrän tilanteenne oikein ja mielenterveyden ongelmistanne puhutaan pääasiassa nyt imperfektissä!

Generalistin osaaminen on kenties tilanteessanne hankalin, jos opintonne johtavat sellaiseen. Jos näin on, olisiko teillä mahdollisuutta kohtuullisella vaivalla hankkia lisäpätevyys niin, että teillä olisi professio? Esimerkiksi varhaiskasvattajien, juristien, lääkärien, farmaseuttien ja joidenkin alojen opettajien työllisyystilanne on sellainen, että täysin riippumatta muusta osaamisesta on mahdollista työllistyä koulutusta vastaaviin tehtävin.

Myös järjestötoiminta voi tarjota mahdollisuuksia kerryttää verkostoja ja osaamista. Mikä olisikaan sen parempaa kuin ryhtyä edistämään esimerkiksi mielipidekirjoituksin naisasiaa ja samalla löytää itsensä seikkailuista, jotka voivat viedä vain elämässä eteenpäin.

Toisaalta myös onnellisia ovat monet sellaiset ihmiset, jotka löytävät ratkaisun urahaasteisiin luopumalla niistä. Jos työ ei vie koko ajattelukapasiteettia, on mahdollista viettää onnellista ja tyydyttävää elämää kulttuuriharrastusten, tiedon kerryttämisen tai muun itselle soveltuvan parissa ja suhtautua työhön vain elannon hankintamahdollisuutena.

Joka tapauksessa toivotan mitä lämpimintä onnea pyrintöihinne!

**

Lähetä oma kysymyksesi Aina Matilda -rouvalle Tulvan sosiaalisessa mediassa tai osoitteeseen ainamatilda@tulva.fi. Voit myös lähettää kirjeen osoitteeseen Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki.

***

Tämäkin juttu on parempi paperilla. 

Valtaosa sisällöistämme on maksutta luettavissa verkossa. Ne kuitenkin tuntuvat ja näyttävät paremmilta printtilehdessä. Tilaajana teet arvokasta työtä tukemalla suomalaista feminististä journalismia. Tervetuloa ostoksille verkkokauppaamme!

Etkö halua sitoutua lehtitilaukseen tai ostaa irtonumeroa? Voit myös kiittää verkkosisällöistämme MobilePay-lahjoituksella numeroon 71312. Pienestäkin summasta on apua! Liitä lahjoitukseesi viesti ”Tulva”.