Aina Matilda: Vessapaperirullia ja valinnanvapautta

Seurapiirivaikuttaja ja naisasianainen Aina Matilda G. af Soldan-Friberg laittaa lukijoiden perhesiteet, romanssit ja työsuhteet järjestykseen menneen maailman arvokkuudella. Tällä kertaa opimme, että vessapaperirullan asettelusta voi tarvittaessa joustaa, patriarkaatin vastustamisesta ei.
Vanhan ajan rouvashenkilö hymyilee salaperäisesti ja pitää kädesään kirjettä.

Arvoisa Aina Matilda -rouva,
Onko ok olla 40-vuotiaana hiton onnellinen omasta upeasta elämästä ja urasta ilman lapsia?
— HitonUpea

Hyvä HitonUpea,

vastaan ensin yksinkertaisuuden vuok­si lyhyesti. On ok, ilman rajauksia ja ehdottomasti.

Sen jälkeen pidempi vastaus. Onnittelut, kuulostaa siltä, että Teillä ovat asiat kunnossa, mutta ehkä joku muu painostaa Teitä kuvittelemaan muuta. Ehkä olette joutunut patriarkaatin odotusten uhriksi.

Oletan, että olette nainen, sillä naiset usein kas­vatetaan toimimaan lenkkeinä sukupolvien ketjussa. Kuitenkin totuus on, että meillä on oikeus elää omaa elä­määmme kuten viisaaksi katsomme, vaikka patriarkaatti kuinka yrittäisi muuta väittää. Ainoa reunaehtomme on, ettemme voi hyödyntää vapauttamme valita elämänta­pamme niin, että riistäisimme muilta vapauden valita. Meidän ei tarvitse maksaa vuokraa kehomme asutta­masta paikasta maailmassa vastaamalla yhteiskunnan odotuksiin, vaan elämänsä saa rakentaa niin sopivaksi itselleen kuin olosuhteet sallivat. Näin ovat naisetkin tehneet kautta aikojen.

Neuvoni lisävakuudeksi tarjoan klassikkoteoksen Tuulen viemää lukemista. Kirja esittää tarpeettoman ro­mantisoidun kuvauksen menneisyydestä, jolloin avio­liitto oli naiselle lähestulkoon pakollinen koettelemus. Siinä päähenkilömme Scarlett O’Hara solmii varsin har­kitsemattomasti kolme avioliittoa, saa kolme lasta ja jää kahdesti leskeksi. Kirjan lopussa kolmaskin avioliitto näyttää päättyvän kurjasti, mikä saa Scarlettin lausu­maan kuuluisat sanansa: ”Ajattelen tätä kaikkea huomen­na Tarassa. Silloin jaksan paremmin. Huomenna keksin jonkin keinon, millä saan hänet takaisin.”

Scarlett oli epäonnekseen syntynyt aikaan, jossa nainen ilman avioliittoa oli toimintamahdollisuuksiltaan vielä avioitunutta naistakin rajoitetumpi. Siksi hän tuli pikaistuksissaan solmineeksi epätyydyttäviä avioliitto­ja.

Onnekkaasti nämä ensimmäiset aviomiehet kuitenkin menehtyivät ja Scarlett pääsi vapaaksi avioliittojen ikeestä, vain solmiakseen kolmannen avioliiton.

Scarlettin näkökulmasta avio­liitot olivat väline hankkia yhteis-kunnallinen asema tai esimerkiksi ra­haa rakkaan Taransa verojen maksuun, hänellä kun ei oikein muita mahdolli­suuksia maailmassa ollut. Teillä on­neksi on!

***

Kunnioitettu rouva Aina Matilda,

Miten päin vessapaperirulla kuuluu oikeasti laittaa?

— epätietoinen_90

Hyvä epätietoinen_90,

ongelmanne on vanha ja viheliäinen, mutta tässä tarjoan siihen vastauksen Yhdysvaltain entisen ensimmäisen naisen ystävällisellä avulla. When they go low, we go high, sanoi Michelle Obama ja siitä huolimatta kirjassaan Valo meissä kaikissa hän nimenomaisesti vastaa tähän mata­lamielisten ihmisten pieneen kiistaan.

Michelle Obama kertoo vanhempiensa riidelleen ensimmäisen riitansa häiden ja häämatkan jälkeen ves­sapaperin suunnasta. Toinen heistä oli kasvanut yhteen suuntaan vessapaperinsa asettelevassa perheessä, toinen toiseen suuntaan, ja kumpikin tietenkin piti omaa ta­paansa oikeana. Riita päättyi, kun äiti lopulta katsoi, ettei niin pienestä asiasta maksa vaivaa riidellä, ja antoi perik­si. Saman kertoo hienostuneesti sivulauseessa Michelle Obama itse tehneensä Barack Obaman perheen tavan äärellä.

Ja lopuksi vielä: oikea suuntahan on ylhäältä tuleva paperi, mutta kotonanne voitte tehdä miten haluatte. Paitsi tietysti jos asutte muiden kanssa. Siinä tapaukses­sa voitte rakentaa tästä itsepäisyyttänne isonkin valta­kamppailun tai kivuliaan kompromissin tai todeta, että viisaampi antaa periksi.

***

Lähetä oma kysymyksesi Aina Matilda -rouvalle Tulvan sosiaalisessa mediassa tai osoitteeseen ainamatilda@tulva.fi. Voit myös lähettää kirjeen osoitteeseen Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki. 


Tämäkin juttu on parempi paperilla. 

Valtaosa sisällöistämme on maksutta luettavissa verkossa. Ne kuitenkin tuntuvat ja näyttävät paremmilta printtilehdessä. Tilaajana teet arvokasta työtä tukemalla suomalaista feminististä journalismia. Tervetuloa ostoksille verkkokauppaamme!

Etkö halua sitoutua lehtitilaukseen tai ostaa irtonumeroa? Voit myös kiittää verkkosisällöistämme MobilePay-lahjoituksella numeroon 71312. Pienestäkin summasta on apua!


LUE SEURAAVAKSI:

Tulvan uusimman numeron kannessa nähdään pyörätuolia käyttävä aktivisti Pinja Eskola. Lehtikuvissa pyörätuoli ei näy. Huomatessaan tämän Eskolassa heräsi halu pohtia, millä tavoin visuaaliset valinnat luovat, vahvistavat tai romuttavat käsityksiä vammaisuudesta. Tulvan visuaalisesta ilmeestä vastaava AD Tino Nyman puolestaan kertoo, miten Eskolan kuvat on tuotettu.

Piditkö lukemastasi?

Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä Tulva kertoo yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöistä ennen kuin muut ovat ehtineet niihin havahtua. Lue printtiä, tue laatujournalismia.