Lukuaika
3 min

Anni Saukkola: Jokaisen lääkärin tulisi olla feministi

1/2020
Artikkeli - 28.05.20
Teksti • Veera Vehmas / Kuvat • Jirina

Lääkäri ja somevaikuttaja Anni Saukkola ravistelee vanhanaikaisia oletuksia asiantuntijuudesta.

”Ymmärsin olevani feministi kaksi vuotta sitten ollessani vaihto-opiskelussa Kiotossa. Saavuin Japaniin olettaen, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymykset olisivat yhtä polttavia yhteiskunnallisia keskustelunaiheita kuin Suomessa. Diskurssin puute sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja naisten mahdollisuuksista edetä työelämässä kuitenkin pysäytti.

Suomeen palattuani perehdyin Saara Särmän ja muiden suomalaisten feministivaikuttajien työhön. Ymmärsin silloin, että olin ollut tietämättäni feministi lapsesta saakka.

Jo opiskellessani lääkäriksi huomasin, että vahvaa sanavalmista naista pelätään. Vaikka lääkärikunta on naisvaltainen, johtoasemissa olevat lääkärit ovat edelleen pääosin miehiä, eikä se yllätä. Valitettavasti ammattikuntani ei voi leveillä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioissa. Siitäkin huolimatta, että lääkärin vala ja ammattietiikka edellyttävät kaikkien ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Tiedän tapauksia, joissa naislääkäreille on tehty selväksi erikoisalalle hakiessaan, etteivät he ole tervetulleita, jos he suunnittelevat perheen perustamista. Kuulen vuosittain raskaussyrjinnän sulkeneen uralla etenemisen mahdollisuuksia.

Lääketieteellisessä koulutuksessa on myös paljon kehitettävää. Sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuus sekä ihmisten kohtelu kehon koon perusteella ovat kaikki feministisiä kysymyksiä, joista ei vielä puhuta tarpeeksi. 

Anni Saukkola Kuva: Jirina

Lääkärinä ja feministinä olen kaikenlaisten kehojen puolella. On esimerkiksi lääketieteellinen fakta, että laihduttaminen on ihmiselle haitallista, sillä se altistaa mielenterveyden ongelmille ja häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle. Silti monet lääkärit edelleen määräävät ihmisiä laihduttamaan hoitomuotona. Lääketieteellisestä näkökulmasta painon esiin tuominen ei ole tarpeellista – tärkeämpää on ihmisen onnellisuus. Lääkäripodi-podcastissa vieraillut lihavuustutkija ja professori Aila Rissanen vahvisti omaa näkemystäni siitä, että kehon painoa korostetaan tarpeettomasti terveyden mittarina.

Lääkäreiden tehtävä on luoda turvallista keskustelutilaa. Jos tuomme ilmi ahtaita ajatusmalleja, emme koskaan pääse todelliseen luottamussuhteeseen potilaiden kanssa. Hetero- ja cis-normatiivisuudesta tulisi jokaisen lääkärin pyrkiä pois. 

Tiedostan, että lääkärinä joudun potilaan luvalla ylittämään yksityisyyden rajan aika ainutlaatuisella tavalla. Siksi pyrin luomaan vastaanotostani tilan, jossa potilas voi olla oma itsensä, ja vältän oletusten tekemistä.

Sovellan potilastyössä paljolti samaa ideologiaa kuin somessa. En halua olla se, joka sanelee ihmisille, miten pitää olla ja mitä tehdä. Annan ihmisten omien tarpeiden ja motivaattoreiden ohjata yhteistyötä.

”Rikkomalla stereotyyppistä kuvaa lääkäristä koen samalla rikkovani vallitsevia arvojärjestelmiä.”

Somelääkärinä pyrin aktiivisesti kyseenalaistamaan vanhanaikaista asiantuntijan arkkityyppiä. On aika patriarkaalista ylläpitää kuvaa lääkäreistä auktoriteetteina ja haavoittumattomina yli-ihmisinä. Eihän kukaan meistä ole. Instagram antaa minulle tilaa olla sellainen kuin olen. Rikkomalla stereotyyppistä kuvaa lääkäristä koen samalla rikkovani vallitsevia arvojärjestelmiä. 

Some antaa ikävän hedelmällisen kasvualustan polarisoituneelle keskusteluilmapiirille. Rakentavan keskustelun vaientaminen ja kuplautuminen ovat mielestäni huolestuttavia ilmiöitä. Jos pysyttelee omassa kuplassaan ja hankkii vain omia ennakkokäsityksiä vahvistavaa informaatiota, rakentaako se mitään uutta?

On hyvä välillä tökkiä omaa kuplaa rikki. Eriävistä mielipiteistä huolimatta meidän pitäisi puhua vaikeistakin asioista. Hoidan kliinisessä työssä kaikenlaisia ihmisiä, ja se motivoi jatkamaan avointa dialogia.

Somesisällölläni pyrin ravistelemaan ja tonkimaan asioita, joista muut eivät uskalla puhua. Lähitulevaisuudessa haluan enemmissä määrin tarjota alustaani erilaisille kokemuksille ja äänille, joilta emme ole vielä kuulleet tarpeeksi.

Ammattilaisena seuraan koronapandemiaa huolestuneena. Samalla koen, että jos jossain pitäisi olla tämän tilanteen aikana, niin Suomessa. Ihailen pääministeri Sanna Marinin työtä ja johtajuutta.

Elämme käännekohtaa yhteiskuntana. Pandemia saa ihmiset puntaroimaan omia arvojaan ja sitä, mikä elämässä on oikeasti olennaista. Nämä kysymykset väistämättä aikaansaavat massiivisia uudistuksia. Toivon, että edessämme on valoisampi tulevaisuus.”

KUKA?

Anni Saukkola

Opiskellut lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistossa. • Yli 24 000 seuraajaa Instagramissa. • Perustanut Tiedenaiset-yhteisön yhdessä seitsemän muun asiantuntijanaisen kanssa. • Toimittaa Lääkäripodi-podcastia lääkäri Jenni Puolivälin kanssa. • @laakari.anni