Elokuva-arvostelu: Eatnameamet on kuvaus saamelaisten taistelusta oman olemassaolonsa puolesta

Suvi Westin ohjaama Eatnameamet – Hiljainen taistelumme on ajanmukainen dokumenttielokuva, joka tuntuu viimeiseltä avunhuudolta, kirjoittaa Arda Yildirim.

Elokuva
Eatnameamet – Hiljainen taistelumme
Ohjaus: Suvi West
Pirkanmaan elokuvakeskus, 2021

Muun muassa Märät säpikkäät -sarjasta tunnetun Suvi Westin ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Eatnameamet – Hiljainen taistelumme on kuvaus saamelaisten väkivallattomasta taistelusta oman olemassaolonsa puolesta maassa, jossa saamelaisten ihmisoikeuksia edelleen rikotaan. Kyseessä on avoimesti poliittinen elokuva, jota elokuvantekijä on tehnyt viisi vuotta.

Elokuvan merkityksellisyys piirtyy jo ensimmäisten sekuntien aikana. Katsojaa puhutellaan pohjoissaamen kielellä. Kielen sävel on yhtäaikaisesti kevyt ja painava, kauan kärsinyt, mutta toiveikas. Äänessä olevien hillittyä olemusta on musertavaa katsoa. Musertavaa siksi, että kuulemamme perusteella saamelaisilla olisi aineksia äänekkäämpäänkin taisteluun. 

Aktivisteja Red line -mielenilmauksessa Inarissa. Taustalla banderolli, jossa lukee ”Our land”.

”Kulttuurimme arvoihin ei kuulu väkivalta, ei sota”, elokuva kertoo. ”Me pyrimme neuvottelemaan. Sanat ovat aseemme.”

Jokainen sukupolvi pelkää toisen puolesta. Nuoret omien lastensa oikeuksista omaan kieleen, vanhemmat lapsenlapsiensa mahdollisuudesta harjoittaa perinteisiä elinkeinoja. Taistelu tuntuu polkevan paikallaan ja turhautumisen huomaa. 

Anssi Kömin kuvaus ei sekään hötkyile. Se viipyilee maissa ja maisemissa, näyttää koteja ja tunteita. Kuvat asettavat siinä näkyvän keskiöön, sillä ne ovat juuri ihmiset ja luonto, jotka ovat saamelaisten avunhuudon keskiössä. West on saanut haastateltavat puhumaan aroista tunteista ja kokemuksista. Tuntuu, että moni haastateltavista koettaa peittää suruaan. Ei haluta esiintyä uhrina. Tässä taistelussa kuitenkin on uhrinsa.

Eatnameamet on ajanmukainen katsaus saamelaisten tilanteeseen. Katsaus tuntuu viimeiseltä avunhuudolta.

Elokuva saa ensi-iltansa 19.5.2021.

LUE SEURAAVAKSI:

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja ja THL:n erikoisasiantuntija Katriina Bildjuschkin puolustaa kaikkien oikeutta seksuaalikasvatukseen.

Piditkö lukemastasi?

Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä Tulva kertoo yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöistä ennen kuin muut ovat ehtineet niihin havahtua. Lue printtiä, tue laatujournalismia.