Emma Fulu – visionääri

The Equality Instituten perustaja ja toimitusjohtaja tohtori Emma Fulu johtaa ilolla ja feministisillä arvoilla.
Kello lyö kahdeksan aamulla lumisessa Helsingissä, ja siristän silmiäni läppäriruudun edessä kahvikuppiin tukeutuen. Tohtori Emma Fulu päästää minut Teams-kokoukseen Australian kesäauringon paahtaessa hänen takanaan. Taustalta kuuluu lasten ääniä.
Vuosikymmen sitten Kiinassa asuessani tein hänen kanssaan töitä yhteisessä hankkeessa, jossa Fulu koordinoi koko Aasian ja Tyynenmeren alueen tutkimusta miesten väkivaltaisuudesta erityisesti naiskumppaneitaan kohtaan. Nykyisin Fulu on monille suomalaisillekin Instagramista tutun feminististä tutkimusta ja luovaa viestintää yhdistävän, niin sanotun sosiaalisen yrityksen, The Equality Instituten perustaja ja toimitusjohtaja.
Fulu on kertonut yrityksen syntytarinan monesti, ja siinä on paljon tälle ajalle tuttua. The Equality Institute syntyi, kun Fulu romahti.
”Viisi vuotta sitten olin urani huipulla. Olimme juuri muuttaneet kumppanini ja kolmen lapseni kanssa työni perässä Etelä-Afrikkaan, jossa johdin globaalia väkivallan vastaista hanketta. Jouduin matkustamaan paljon, vaikka imetin samalla. Paloin loppuun niin totaalisesti, että jouduimme palaamaan äitini luo asumaan. Olin täysin läkähtynyt. Tästä tilanteesta aloin kuvitella asioita uudestaan. Halusin yhdistää luovaa viestintää ja tutkimusta väkivallan ennaltaehkäisemiseksi. Mistä löytäisin työpaikan, jossa voisin elää päivittäin omien arvojeni mukaisesti ja jossa hyvinvointi olisi kestävä osa työkulttuuria? Näistä toiveistani käsin aloin rakentaa The Equality Institutea.”
”Olen tullut siihen tulokseen, että feministisen johtamisen tai oikeastaan feministisen minkä tahansa ydin on siinä, miten tehdään, ei mitä tehdään.”
The Equality Instituten nettisivuilla luetellaankin paljon erilaisia arvoja, kuten nykyään on tapana, mutta lisäksi yritys kertoo arvojensa olevan aktiivisia.
”Olen tullut siihen tulokseen, että feministisen johtamisen tai oikeastaan feministisen minkä tahansa ydin on siinä, miten tehdään, ei mitä tehdään”, Fulu tiivistää.
Fululle instituutin vahva vuorovaikutteinen suhde feministiseen yhteisöön ja ruohonjuuritasoon on yksi konkreettinen tapa pitää arvot aktiivisina. Näkökulmat valitaan usein ajankohtaisista aiheista ja intersektiot, joihin esimerkiksi viestinnässä keskitytään, nousevat yhteisön tarpeista ja instituutin asiantuntemuksesta. Fulu mainitsee esimerkkinä transnaisten kokeman väkivallan.

Vuorovaikutus on avainasemassa The Equality Instituten vahvassa tuessa myös sellaisille yhteisöille ja tahoille, joihin liittyvistä asioista heillä ei ole suoraa omaa osaamista. Esimerkiksi Australiassa alkuperäiskansojen oikeudet ovat suuri feministinen kysymys, ja tätä keskustelua värittää ylitsepuhumisen historia. The Equality Institute on kehittänyt oman liittolaisuustekniikkansa, jossa tuettava yhteisö kertoo miten, mistä aiheesta, ja millä tavalla se toivoo instituutilta tukea – liittolaisuus tarkoittaa siis tuettavien ehdoilla toimimista ja mahdollisten virheiden korjaamista.
”Otamme yrityksenä ja minä johtajana palautetta vastaan aktiivisesti ja pyydämme anteeksi, kun sille on syy. Olemme feministeinä ja instituutti yrityksenä keskeneräisiä. Aina. Mutta pyrimme koko ajan parempaan ja kehitymme. Patriarkaatin sisällä kapitalistisessa järjestelmässä toimiminen vaatii feministisiä arvoja noudattavalta nöyryyttä ja itsereflektiota.”
Feministinen yrittäminen ei ole kuitenkaan vain nöyryyttä ja anteeksipyytämistä, vaan myös erilaisia keinoja antaa takaisin yhteisölle. Fulu kertoo The Equality Instituten sijoittaneen kaiken tuottonsa takaisin yritykseen. Esimerkiksi globaalisen feministiyhteisön eduksi meiltä meille -periaatteella tehtävä tärkeä sosiaalisen median työ ei tuota instituutille lainkaan rahaa. Osa yrityksen nettikaupan tuotoista lahjoitetaan Australian alkuperäiskansojen oikeuksien parissa työskenteleville järjestöille. Ruskeana naisena Fululle on myös tärkeää aina mahdollisuuksien mukaan kannustaa ja tukea uran alkuvaiheissa olevia rodullistettuja naisia esimerkiksi mentoroinnin kautta.
Feministiseen yrittämiseen kuuluu vahvasti myös rajojen veto. Emma Fululle on selvää, että tiettyjä kompromisseja yritys ei tee.
”Emme ota toimeksiantoja keneltä tahansa, vaan arvioimme jokaisen kumppanuuden ja yhteistyön erikseen. Arvojemme on kohdattava. Ei pelkästään teoriassa, vaan myös käytännössä. Näin ei aina käy. Olemme esimerkiksi kieltäytyneet yhteistyöstä muotibrändin kanssa, joka ei suostunut avaamaan alihankintaketjuaan meille. Olemme vetäytyneet yhteistyöstä tutkimusryhmän kanssa, joka ei noudattanut väkivaltatutkimukseen kuuluvaa tarkkaa eettistä koodistoa.”
Tärkeimpänä instituutin arvona Fulu kuitenkin kuvailee iloa.
”Olen tehnyt väkivallan vastaista työtä kaksikymmentä vuotta, ja se on raastavaa. Kipu tulee niin lähelle. Tälläkin hetkellä elämme läpi valtavaa surua”, Fulu vakavoituu. ”Pari päivää sitten kollegamme menetti ystävänsä perheväkivaltatilanteessa. Kun haluaa tehdä kaikkensa väkivallan vastaisessa työssä, pitää löytää keinoja elää niiden kohtaloiden kanssa, jotka eivät pääty hyvin. Siksikin ilo on meille arvona niin korvaamattoman tärkeä. Ilo on feminististä. Se auttaa jaksamaan. Pidämme sen vahvasti arjessa läsnä ja jaamme sitä henkilökunnan kesken tietoisesti esimerkiksi WhatsApp-viesteillä. Yksi työntekijöistämme on aikaisemmin ollut tapahtumajärjestäjänä komedia-alalla ja hän on sanonut, että parasta The Equality Institutessa työskentelemisessä on se, kuinka paljon me nauramme.”

Mietin 10 vuoden takaista Fulua, josta jo ensivaikutelma oli mutkaton. En siis ylläty, kuinka avoimesti hän puhuu omista epäonnistumisistaan. Oikeastaan Fulu kutsuu niitä oppimiseksi, ja sanavalinta kuvastaa hänen uteliaisuuttaan ja sinnikkyyttään. Hän meditoi päivittäin ja kertoo mokaavansa usein.
Esimerkkinä Fulu käyttää The Equality Instituten alkuvaiheen hapuiluja, jotka henkilöityivät paljon häneen itseensä, ja joita hän kuvailee ”helvetilliseksi sekasotkuksi”.
”Olimme pari vuotta sitten tosi huonossa jamassa sisäisesti. Luulin, että feministinen johtajuus tarkoittaa sitä, ettei ole hierarkioita, vaan olemme kaikki samalla linjalla ja että organisaatio on ’flat’. Olin enemmän kaveri kuin pomo ja varma siitä, ettemme tarvitse mitään prosesseja. Luotin vahvasti siihen, että henkilökunta kyllä kertoo minulle, jos he tarvitsevat tukea tai muuta, koska olen mukava tyyppi ja välitän heistä. Kävikin päinvastoin. Prosessien puute aiheutti suurta stressiä ja loppuun palamista, koska pomolle on aina kynnys kertoa asioita”, Fulu kertaa rauhallisesti omaa oppimisprosessiaan.
”Tuli selväksi, että omat vahvuuteni eivät todellakaan olleet yksityiskohdissa ja prosesseissa. Olen visionääri, ja se ilman vastapainoa on työyhteisölle stressaavaa. Nykyisin meillä on aivan erinomainen hallintopäällikkö, joka hoitaa käytännön puolen asioita ja tasapainottaa riskinottoani.”
The Equality Instituten taipaleeseen on mahtunut muitakin haasteita. Koronan takia instituutin toimisto jouduttiin sulkemaan ja osa globaalista naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta rahoituksesta lakkautettiin. Silti yritys on pärjännyt koronavuoden hyvin. Emma Fulu näkeekin, että feministinen toimintatapa on paitsi oikein myös yrityksen kannalta järkevää.
”Teimme töitä ahkerasti emmekä vastoinkäymisistä huolimatta joutuneet irtisanomaan ketään. Onnistuimme koronavuonna jopa kasvamaan. Uskon, että täysin ratkaisevassa osassa tätä on ollut juuri feministinen toimintatapamme. Lisääntynyt hyvinvointi ja motivaatio on myös tuottavaa.”
Fulu näkee itsenäisyyden tärkeänä feministisille toimijoille. Hänen mielestään kansainvälisessä lahjoittajajärjestelmässä itsenäisyys kärsii helposti: monet toimijat ovat liian riippuvaisia lahjoittajan tahdosta ja muuttuvista prioriteeteista. Yrityksenä The Equality Institute voi myydä erilaisia koulutuksia esimerkiksi yritysjohdolle ja taata sillä instituutin taloudellisen vakauden. Samaan aikaan arvojensa mukaisesti instituutti voi tarjota koulutusta myös ilmaiseksi vähävaraisille tai syrjityille ihmisryhmille.
”Hyppy kohti unelmaa ei loppujen lopuksi ole niin iso asia, kun askeleet ovat pieniä, käytännöllisiä ja hauskoja.”
Aikamme lähestyy loppuaan, ja valitsen viimeisen kysymyksen: mitä vinkkejä Fulu antaisi feministisestä yrittäjyydestä unelmoivalle?
”Ihan aluksi: pysähdy. Selvitä täsmälleen, mitä haluat tehdä ja miksi. Kuuntele syviä toiveitasi. Ja sitten ala tehdä. Älä ylianalysoi ja -suunnittele, koska milloinkaan ei tule täydellistä. Etene askel kerrallaan. Hyppy kohti unelmaa ei loppujen lopuksi ole niin iso asia, kun askeleet ovat pieniä, käytännöllisiä ja hauskoja.”
Näin toimi myös Emma Fulu. Yhden ihmisen startupista kasvoi viidessä vuodessa yritys, jolla on tänä päivänä yli 12 työntekijää ja noin 80 000 seuraajaa Instagramissa. The Equality Institute on työskennellyt yli 20 maassa ja tuottanut yli 50 tutkimusta.
”Nykyisin vilpittömästi rakastan mennä töihin. Saan oikeasti elää arvojeni mukaan myös työarjessani.”
Kirjoittaja on feministinen yksityisyrittäjä ja tasa-arvokonsultti.
KUKA?
Tohtori Emma Fulu
The Equality Instituten perustaja ja toimitusjohtaja. • Yksi VOICE-järjestön perustajista. • Väitöskirja: Intimate Partner Violence in the Maldives: Globalisation and the Negotiation of Gender and Islam (sukupuolentutkimus). • Palkinnot: InStyle and Audi Style -stipendi. • Maailman terveysjärjestö WHO:n Gender and Rights Advisory Panelin toinen puheenjohtaja. • George Washingtonin yliopiston Global Women’s Institute Leadership Councilin jäsen. • @dremmafulu / @theequalityinstitute / @voiceamplified