Puolueet laiskoja vastustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Naisasialiitto Unioni arvioi eduskuntapuolueiden vaaliohjelmien feministisyyttä. Kahdeksasta puolueesta vain kaksi sai hyvän arvosanan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisten työn kunnianhimosta.
Valtaosa suomalaisista puolueista suhtautuu laiskasti naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseen, paljastuu Naisasialiitto Unionin selvityksestä. Feministijärjestön analyysissa tutkailtiin, mitä kantoja puolueet ottavat muun muassa seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan sovitteluun, turvakotipaikkojen määrään ja seksuaalisen häirinnän lopettamiseen.
Paljastui, että puolueiden vaaliohjelmista puuttuu tyystin maininnat monista tärkeistä toimista naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Esimerkiksi yksikään puolue ei esitä vaaliohjelmassaan, että maallikkotuomareista pitäisi luopua, vaikka maallikkotuomareiden, eli niin sanottujen lautamiesten, käyttämisen tiedetään huonontavan seksuaalirikosten uhrien oikeusturvaa.
Puolueista ainoastaan SDP ja Vasemmistoliitto saivat Unionilta arvosanaksi “kunnianhimoinen”. Molemmat puolueet ovat ainoita, jotka kannattavat sovittelusta luopumista seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan tapauksissa sekä selkeästi puoltavat turvakotipaikkojen nostoa 550:een, joka on Euroopan neuvoston suositus Suomelle.
“Sovittelun puuttuminen vaaliohjelmista on erittäin huolestuttavaa. Naisjärjestöt ja väkivallan vastaisen työn ammattilaiset ovat jo vuosia vaatineet tätä käytäntöä poistettavaksi. Jokaisen puolueen olisi korkea aika ajaa tavoitetta seuraavaan hallitusohjelmaan”, katsoo Unionin varapuheenjohtaja Merit Hietanen.
Hyvän arvosanan saaneet vasemmistopuolueet eivät nekään ole mitään mallioppilaita. Yhdenkään puolueen vaaliohjelmissa ei ehdoteta tekoja seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi, vaikka yli 15-vuotiaista suomalaisista tytöistä ja naisista jopa 47 prosenttia on kokenut häirintää.
Unionin vaaliohjelmaselvityksessä tarkasteltiin naisiin kohdistuvan väkivallan lisäksi kolmea muuta teemaa, jotka ovat sterilisaatiolakien höllentäminen, kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron alentaminen ja hoivan vallankumous.
Kehollisen itsemääräämisoikeuden kannalta tärkeään sterilisaatiokysymykseen ei ota vaaliohjelmassaan kantaa yksikään tarkasteltu puolue. Kuukautis- ja inkontinenssisuojien veronalennusta 24 prosentista 10 prosenttiin ajavat SDP, Vasemmistoliitto ja RKP. Sen sijaan hoivassa puolueet kunnostautuvat. Kaikki vertaillut puolueet mainitsevat edes osittain haluavansa parantaa mahdollisuuksia yhdistää työ ja hoivavastuu ja kompensoida eläkekemenetyksiä tilanteissa, joissa ihmisillä on hoivavastuu läheisestään.
Selvityksessä ei ole mukana Perussuomalaisten tai VKK:n ohjelmia, sillä niitä ei ollut vielä tekoaikaan julkaistu.