Lukuaika
1 min

Tulva 20: Riot Grrrlin jäljillä

3/2002
Artikkeli - 22.12.21
Teksti • Nora Varjama

Eräänä päivänä Naisasialiitto Unionin toimiston ilmoitustaululta löytyi Riot Grrrl -manifesti. Päätimme ottaa selvää, mistä manifestissa oli kyse.

Eräänä päivänä Naisasialiitto Unionin toimiston ilmoitustaululta löytyi nuoren tytön käsialalla kirjoitettu Riot Grrrl -manifesti. Yhteystietoja ei ollut, eikä nettiosoite toiminut. Yritimme turhaan löytää sen kirjoittajan. Oliko kapinallinen tyttöliike kuollut jo alkuunsa?

Päätimme ottaa selvää, mistä Riot Grrrl -manifestissa oli kyse. Pitkän nettisurffaamisen tuloksena löytyi 18-vuotias Riikka, joka soittaa feministisessä bändissä ja on aikoinaan ollut yhteydessä Riot Grrrl -liikkeeseen. Kun otimme häneen yhteyttä, Riikka tunnustautui yllättäen myös manifestin levittäjäksi:

”Käänsin sen vuoden 2000 alussa englannista ja levitin ympäri Helsinkiä.”

Riot Grrrl -julistus koskettaa Riikkaa vieläkin.

”Se on tosin vähän kapea-alainen. Todellisuudessa mukana on sisaruuden lisäksi kateutta, hierarkioita ja elitismiä. Riot Grrrl perustuu liiaksi valmiiden manifestien ihannointiin, omaa tekstiä ei niinkään tuoteta. Ja juuri se on liikehdinnälle elintärkeää.”

Otteita liikkeen perustajajäsenen, punk-yhtye Bikini Killin laulaja Kathleen Hannan Riot Grrrl -manifestista:

Koska me tytöt tarvitsemme taidetta, joka puhuu meille, johon pystymme samaistumaan ja jota pystymme itse ymmärtämään.

Koska me haluamme ja meidän tulee kohdata pelkomme epäonnistumisesta, jotka ihmiset ovat luoneet sanomalla meille, että me emme osaa soittaa instrumenttejamme ja että bändimme ja pienlehtemme ovat maailman huonoimpia.

Koska me emme halua täyttää valtakulttuurin normeja siitä, mikä on tai ei ole hyvää, ja meidän tulee luoda foorumeja, joissa voimme uusia, tuhota ja määritellä uusiksi omia visioitamme.

Koska kuulemme ja luemme asioista, jotka haastavat meidät sotimaan kulttuurimme epäkohtia, kuten rasismia, seksismiä, homofobiaa, laihuuden ihannointia, eläinten alistamista ja hyväksikäyttöä sekä ikä[syrjintää] vastaan.

Koska olemme vihaisia yhteiskunnalle siitä, että se sanoo meille tyttö = tyhmä, tyttö = heikko, tyttö = huono.

Koska itsetuhoinen käytös (kuten seksin harrastaminen poikien kanssa ilman kondomia, tuskan eliminointi huumeiden avulla, oikeiden ystävien huomiota jättäminen, itsensä ja muiden arvon vähätteleminen) ei olisi niin helppoa, jos eläisimme yhteisössä, jossa tuntisimme itsemme rakastetuiksi, halutuiksi ja arvostetuiksi.

Koska uskomme koko sydämestämme, että tytöt muodostavat vallankumouksellisen voiman, joka voi ja myös tulee muuttamaan maailman ihan oikeasti.

Juttu on julkaistu Tulvassa 3/2002.