Lukuaika
2 min

Tulva Sidewaysissa: Missä viipyy musabisneksen MeToo?

tulva.fi
Artikkeli - 16.06.22

Tulva ja Sideways-festivaali pureutuvat Suomalaisen musabisneksen feministisiin kipukohtiin kahdessa paneelikeskustelussa.

Viime vuosina popmusiikin cishetero-oletus on alkanut rakoilla, ainakin maailmalla. Demi Lovaton, Lil Nas X:n ja Haley Kiokon kaltaiset normeja haastavat hahmot alkavat olla amerikkalaisessa popissa jo valtavirtaa, mutta Suomessa on edelleen harvinaisuus ja valtakunnallinen uutisaihe, jos poptähti tulee ulos kaapista. Mikä on musiikkialan ja seksuaalivähemmistöjen suhde vuonna 2022? Entä missä viipyy musiikkialan MeToo-liike? Rikkooko vai ylläpitääkö popmusiikkibisnes rajoittavia normeja?

Näistä ja paljosta muusta keskustellaan viikonloppuna Sideways-festareilla, missä Tulva yhdessä Sidewaysin kanssa järjestää kaksi tunnin mittaista, suomalaisen musabisneksen valtarakenteita syväluotaavaa paneelikeskustelua. Perjantaina puhutaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta suomalaisella musiikkialalla, lauantaina taas kysytään, miksi musabisnes ei ole tehnyt samanlaista tilintekoa kuin elokuva-ala mitä tulee valtarakenteisiin, väkivaltaan ja häirintään.

Sophia Wekesa toivoo, että musabisnes muuttuisi inklusiivisemmaksi oma-aloitteisesti, ei kriisien kautta.

Yksi perjantain panelisteista on tanssijana, DJ:nä ja feministisen kulttuurin rakentajana tunnetuksi tullut Sophia Wekesa. Wekesa ajattelee, että suomalaisella musabisneksellä on vielä paljon tehtävänä, jotta ala olisi vastaanottavainen myös vähemmistöön kuuluville ihmisille.

– Musiikkikenttä tuntuu tällä hetkellä odottavan, että jostain ilmestyy yksi tyyppi, joka muuttaa asioita. Voitaisiinko sen sijaan oma-aloitteisesti laittaa rakenteet uusiksi niin, että myös vähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat tulla turvallisin mielin töihin levy-yhtiöihin, tapahtumiin tai artisteiksi jo nyt?

Wekesa kritisoi sitä, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksissä muutos jätetään usein yksilöiden vastuulle, vaikka ongelmat kumpuavat rakenteista ja yhteisöjen tavoista toimia.

Lauantain paneelissa teemana on MeToo-liike ja sen hidas käynnistyminen musiikkibisneksessä. Vaikka musiikkialalla on monia samankaltaisia valtarakenteita ja käytäntöjä kuin elokuvabisneksessä, ei alan väärinkäytöksiä ole tuuletettu julkisuudessa samalla tavalla kuin elokuvatuotantoyhtiöiden kohdalla. AllDay-ohjelmatoimiston yhdenvertaisuusvastaava Ulla Varis arvioi, että keskustelu on aloitettu viime vuosina. Onko se jäänyt kulttuurialaa kurittaneen koronapandemian varjoon?

– Ei mielestäni. Korona kyllä lopetti hetkeksi keikat ja oli siksi vakiopuheenaihe alan ihmisten keskuudessa. Samalla se teki kuitenkin tilaa kehittämistyölle, ja esimerkiksi meillä saatiin vihdoin tehtyä yhdenvertaisuussuunnitelma.

Ulla Varis näkee alalla kehitystä parempaan suuntaan.

Paneeleissa keskustelemassa on laaja kirjo suomalaisen musiikkikentän vaikuttajia ja artisteja. Paneelit moderoi Tulvan vt. päätoimittaja Hanna Hantula.

Sideways on genrerajoja ylittävä monipuolinen festivaali, joka järjestetään 16.–18.6. Helsingin jäähallilla Nordiksella.


Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt musiikkialalla

perjantai 17.6. kello 19–20, Royal Club

Suomalaisessa popmusiikissa cishetero-oletus on vahva. Samaan aikaan kun LGBTIQ-esikuvia on harvassa, valtavirtamedia tivaa artisteilta vastauksia kysymyksiin seksuaalisesta suuntautumisesta. Mikä on musiikkialan ja seksuaalivähemmistöjen suhde vuonna 2022? Saako musa-alalla olla oma itsensä, vaikka identiteetti poikkeaisikin normista? Onko vahvasti sukupuolittuneella musiikkialalla tilaa ihmisille, jotka ovat binäärin ulkopuolella? Milloin Suomen musabisnes moninaistuu? 

Keskustelijat:

Fanni Noroila, näyttelijä, rap-artisti

Inka Rantakallio, dj, tutkija, journalisti

Kuopus, näyttelijä, rap-artisti

Sophia Wekesa, dj, tanssija, feministisen kulttuurin rakentaja


Missä viipyy musiikkialan MeToo?

lauantai 18.6. kello 16:30–17:30, Royal Club

Vuonna 2018 MeToo-liike paljasti ensin Hollywoodissa, sitten muualla maailmassa, millaista väkivaltaa, häirintää ja vallan väärinkäyttöä elokuva-alan rakenteet olivat mahdollistaneet. Alkoi vuosia kestänyt kulttuurinen muutos, jossa monella alalla muutettiin toimintatapoja läpinäkyvemmiksi ja turvallisemmiksi. Tässä muutoksessa musiikkiala on ollut varsin hiljaa. Tulvan ja Sidewaysin paneelikeskustelu kysyy, missä musiikkialan MeToo viipyy. Mitä muutoksia tarvitaan, jotta musiikkiala olisi aidosti turvallinen naisille ja vähemmistöille? Entä miltä turvallisemman tilat näyttävät käytännössä musiikkialalla? Kenen käsissä muutos on?

Keskustelijat:

Adikia, rap-artisti

Ulla Varis, yhdenvertaisuusvastaava, AllDay

Mari Hautamäki, marketing manager, Universal

Mikko Niemelä, promoottori, Ruisrock