Lukuaika
2 min

Tulvan va. päätoimittaja Hanna Hantula kertoo, miksi feministinen journalismi on tärkeää

tulva.fi
Artikkeli - 29.03.22
Hanna Hantula katsoo kameraan ja hymyilee. Hänellä on punaista huulipunaa, yllään raidallinen kauluspaita ja musta toppi. Taustalla näkyy kehyksissä vanhoja kuvia naisasianaisista.
Teksti • Toimitus

Tulvan päätoimittaja Riikka Pennanen jää huhtikuusta työvapaalle loppuvuoden ajaksi. Pennasen sijaiseksi on valittu toimittaja Hanna Hantula, joka kertoo haluavansa tuoda lehteen lisää huumoria ja särmää.

Olet kuvaillut itseäsi Tulva-faniksi. Mikä on parasta tänä vuonna 20 vuotta täyttävässä lehdessä?

Totta kai feminismi! Nykyään feminismi on muotia, ja hyvä niin, sillä mitä useampi tulee liikkeeseen mukaan, sitä nopeammin maailma muuttuu paremmaksi. Joskus isojen mediatalojen feminismi kuitenkin jää vähän pinnalliseksi. Onneksi Tulvassa tätä vaaraa ei ole.

Tulva teki feminististä journalismia jo ennen kuin se oli coolia, ja pitkät perinteet näkyvät ihanana älyllisenä itsevarmuutena. Tulvaa ei tehdä ihmisille, jotka pitää vakuuttaa feminismin tarpeellisuudesta, vaan ihmisille, jotka tietävät tämän jo. Se näkyy siinä, että voidaan skipata muodollisuudet ja mennä suoraan asiaan.

Entä mihin suuntaan haluaisit kehittää lehteä?

Nykyinen päätoimittaja Riikka Pennanen on uudistanut Tulvaa upealla tavalla niin, että lehti on nyt intersektionaalinen, lempeä ja kaunis. Aina, kun Tulva kopsahtaa postilaatikosta, tiedän, että täksi illaksi saan taas sukeltaa ihanan turvalliseen feminismin maailmaan. Tämän tunnelman haluan säilyttää, mutta tuoda mukaan vähän särmää. Haluaisin nähdä Tulvan sivuilla enemmän huumoria. Itseironia, yhteiskunnallinen satiiri ja pieni vallanpitäjien piikittely sopisivat feministiseen lehteen hyvin.

Mitä teemoja loppuvuoden lehdissä nähdään?

Tulva juhlii täyttää tänä vuonna pyöreitä, käynnissä on 20-vuotisjuhlat. Teemaan sopivasti syksyn lehti käsittelee suomalaisen feminismin historiaa. Loppuvuodesta puhutaan yhdestä omista lempiaiheistani – rahasta ja taloudesta. Pitääkö mimmien sijoittaa vai kaataa kapitalismi, siinäpä herkullinen kysymys!

Tulva teki feminististä journalismia jo ennen kuin se oli coolia, ja pitkät perinteet näkyvät ihanana älyllisenä itsevarmuutena.”

Mikä Tulvan juttu on jäänyt erityisesti mieleesi?

Jenni Råbackin älykäs ja herkkä analyysi Virginia Woolfista julkaistiin numerossa 4/2021. Siinä Råback pohtii feministisen kaanonin järkäleen Woolfin opetusten kautta, miten feministiseen kaanoniin pitäisi suhtautua. Tällaista ei pääse lukemaan suomeksi missään muualla kuin Tulvassa!

Miksi feministinen journalismi on mielestäsi tärkeää?

Siksi, että se on rehellistä. Suomalainen journalismi on viime vuosikymmeninä irtisanoutunut ideologisuudesta ja pyrkii esiintymään neutraalin objektiivisena. Tämä johtuu median murroksesta: kun yhä harvempi on valmis maksamaan lehtitilauksesta, kannattaa pyrkiä sopimaan mahdollisimman monen maksukykyisen kansalaisen pirtaan. Se käy parhaiten, kun ei julkaise mitään, mistä joku voisi olla eri mieltä. 

Tässä on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin se, että yleistä mielipidettä kosiskeleva journalismi harvoin uskaltaa haastaa normeja ja asettuu näin edistyksen esteeksi. Toinen ongelma on se, että objektiivisuus on aina teatteria. Kaikki kyllä tietävät, että täysin neutraali tulokulma maailmaan on mahdoton, tämähän opetetaan toimittajaopiskelijoille jo ensimmäisen vuoden syksyllä. Tästä syntyykin asetelma, jossa toimittajien puoluekantoja, Instagram-tykkäyksiä ja Facebook-kavereita kytätään sen toivossa, että puolueellisuus paljastuisi. 

Tulvan kanssa näin ei tarvitse tehdä, sillä kaikille on selvää, että tätä lehteä tekevät feministit. 

Mitä olet katsonut tai kuunnellut viime aikoina?

Lasketaanko videopelit? Olen ehtinyt pelata noin 50 tuntia tuoretta Horizon Forbidden Westiä. Kyseessä on avoimen maailman toimintaseikkailu, jonka päähenkilö Aloy on kasvanut matriarkaalisen Nora-heimon hylkiönä. Aloy metsästää tappajarobotteja, kohtaa avaruudesta tulevia vaaroja ja joutuu kerta toisensa jälkeen pelastamaan maailman. Peli on siitä ihana, että sen päähenkilö on sekä kirjoitettu että animoitu harvinaisen uskottavasti. Aloy on herkkä, vähän höpsö ja silti periksiantamattoman vahva. Hän kiipeää kallioseinämiä kuin ammattiurheilija, ilmeilee luonnollisesti ja hänellä on jopa näkyvää karvoitusta!

KUKA?

Hanna Hantula

Syntynyt 1990 Mustasaaressa, asuu nykyään Helsingissä. • Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta, pääaine tiedotusoppi. • Opiskelee viestinnän maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. • Työskennellyt toimittajana ja juontajana kahdeksan vuotta, enimmäkseen Ylellä.