Airin Bahmani – Nainen, elämä, vapaus!

Syyskuussa 22-vuotias Mahsa Jina Amini kuoli Iranin moraalipoliisin pidättämänä. Pidätyksen syy oli se, että Amini oli poliisin mukaan pukeutunut siveettömästi. Ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin erikoistunut tutkija Airin Bahmani haluaa yhdenvertaisuutta ja demokratiaa Iraniin.
”LÄPI historian naisen keho on ollut politiikan kohde, johon tiivistyy valloillaan olevat näkemykset. Iranissa hijab-pakko on kirjattu lakiin, eli valtio määrää, miten nainen saa näyttää omaa kehoaan julkisessa tilassa. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Tilanne oli päälaellaan 1930-luvulla, jolloin huivin pitäminen oli kiellettyä. Kehojamme on aina käytetty ylläpitämään sosiaalisia ja uskonnollisia normeja.
Yksittäiset traagiset tapahtumat voivat nostaa esiin laaja-alaisempia ongelmia, jotka ovat kuohuneet pitkään pinnan alla. Iranissa on kamppailtu jo kauan sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja epädemokraattista hallintoa vastaan. Mahsa Jina Aminin pidätys ja kuolema toimi sytykkeenä poliittisille kysymyksille ja toi esiin ihmisten tyytymättömyyden nykyiseen valtionjohtoon.
Viimeaikaiset mielenosoitukset ovat olleet poikkeuksellisia. Ihmiset vaativat perusoikeuksia: sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia oikeuksia. Iranilaiset haluavat maastaan demokraattisen oikeusvaltion, jossa toteutuvat naisten, vähemmistöjen ja toisinajattelijoiden oikeudet.
Mielenosoitukset ovat levinneet yli 80 kaupunkiin. Naiset ovat käyttäneet kehojaan protestina sorrolle. He ovat laulaneet, tanssineet ja leikanneet hiuksiaan julkisesti. Kaikki tämä maassa, jossa valtion toimeenpanema sorto on kohdistunut kaiken muun ohella erityisesti naisiin ja naisen kehon näkymisen rajoittamiseen julkisessa tilassa. Mielenosoituksiin on osallistunut ihmisiä eri etnisistä taustoista ja sukupuolista. Jopa työläiset ovat lakkoilleet, vaikka se on vaarallista.
Paikallisten mielenosoittajien rohkeutta on vaikea sanoittaa. He tietävät olevansa päivittäin vaarassa, koska haastavat teokraattisen valtion. Marraskuuhun mennessä Iranin hallinto oli kansannousun tukahduttamistoimissaan tappanut satoja ja pidättänyt yli 13 000 iranilaista. Vankilat ovat täynnä poliittisia vankeja, joiden joukossa on aktivisteja, taiteilijoita ja toimittajia.
IRANIN väestö on korkeasti kouluttautunutta. Yliopisto-opiskelijoista noin puolet on naisia. Tästä huolimatta naiset kattavat vain 17 prosenttia maan työvoimasta sukupuolittuneiden työmarkkinoiden ja sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien puuttumisen vuoksi.
Iranin ihmisoikeustilanne on ollut jo vuosikymmenien ajan äärimmäisen hälyttävä. Maan talous on pahasti tulehtunut ja korruptio jyllää. Lisäksi talous- pakotteet ja koronapandemia lisäsivät köyhyyttä sekä laskivat elintasoa. Arvioiden mukaan 40-60 prosenttia iranilaisista elää köyhyysrajan alapuolella ja inflaatio jatkaa nousuaan. Iranilaiset ovat nyt paljon köyhempiä kuin 15 vuotta sitten.
Asiaa ei auta se, että valtio syyttää tilanteesta ulkovaltojen sanktioita ja kieltäytyy kantamasta vastuuta maan tilanteesta. Aminin kuolema oli kansalaisille viimeinen pisara.
TAISTELU demokratian ja tasa-arvon puolesta on jatkunut vuosikymmenten ajan. Oma perheeni pakeni Iranista sen vuoksi ollessani kolmevuotias. Iranilaisten kansannousun ja valtiovallan raakojen tukahduttamistoimien valossa iranilaisella diasporalla on nyt tärkeä tehtävä: meillä on mahdollisuus ja velvollisuus tukea maassa olevien iranilaisten oikeustaistelua, tiedottaa tapahtumista kansainväliselle yhteisölle ja osoittaa solidaarisuutta Iranissa tapahtuvalle oikeustaistelulle.
Haluan omalla työlläni ja panoksellani osallistua ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien ajamiseen. Iranilaisten ihmisoikeustaistelu on Lähi-idän merkittävimpiä kamppailuja. Kehotan kaikkia aiheesta kiinnostuneita – vaikka he eivät vielä tuntisikaan Irania sen syvemmin – tutustumaan iranilaisten vuosikymmeniä jatkuneisiin ponnistuksiin luoda tasa-arvoinen maa. Kyse on tärkeimmistä ja perustavimmista ihmisoikeuksista, jotka eivät maan nykyisissä puitteissa voi toteutua.
JIN JIAN AZADI – Nainen, elämä, vapaus. Näin kuuluu protestien iskulause. Kolme vallankumouksellista ideaa ja vapaan yhteiskunnan selkäranka. Iranin tilanteen tulee olla meidän kaikkien yhteinen asia. Protestien eturintamassa ovat olleet kaikenikäiset naiset, mutta myös heitä tukeneet miehet ovat kokeneet tämän kaikkien yhteisenä kamppailuna. Yhteiskunnan demokratisoituminen edellyttää sitä, että kaikki ovat vapaita ja siksi tämänkin taistelun pitäisi koskettaa kaikkia. Kukaan ei ole vapaa, jos tasa-arvoa ei saavuteta.”
KUKA?
Airin Bahmani
Erikoissuunnittelija THL:n yhdenvertaisuusyksikössä • Syntynyt Iranin Sanadajissa • 31-vuotias filosofian maisteri • Tekee laajaa kansainvälisen politiikan ja ihmisoikeuksien tutkimusta. • Julkaisee Lähi-idän poliittisista prosesseista artikkeleita. • Esiintyy tiedotusvälineissä Lähi-idän ihmisoikeuskysymysten asiantuntijana.