Alanvaihto vai miespalkka?

Seurapiirivaikuttaja ja naisasianainen Aina Matilda G. af Soldan-Friberg laittaa lukijoiden perhesiteet, romanssit ja työsuhteet järjestykseen menneen maailman arvokkuudella. Tällä kertaa ratkaistavana on kinkkinen urapulma: rahat vai pakoon poikakerhoa?
Vanhan ajan rouvashenkilö hymyilee salaperäisesti ja pitää kädesään kirjettä.
Vanhan ajan rouvashenkilö hymyilee salaperäisesti ja pitää kädesään kirjettä.

Rakas Aina Matilda, 

Pidän työstäni tekniikan alalla, mutta työyhteisöni on patriarkaatin hajuinen poikakerho. Olen pyrkinyt vaikuttamaan asiaan sisäisesti, mutta minua vain pyydettiin olemaan kärsivällinen, koska “pehmeät arvot” ovat miehille vaikeita. Samanlainen suhtautuminen on yleistä alallani, ja alan olla kypsä koko tilanteeseen.

Pienellä paikkakunnalla uramahdollisuudet ovat jokseenkin rajalliset. Olen harkinnut uudelleenkouluttautumista ja alanvaihtoa, mutta silloin palkkani luultavasti pienenisi. Kannattaako hankkia uusi ura enää tässä vaiheessa elämää, kun on saanut jo jonkinlaista urapolkua rakennettua itselleen?

Osa minusta haluaisi vielä yrittää puskea eteenpäin, koska en haluaisi olla taas yksi nainen joka luopuu tietotekniikasta toksisen ilmapiirin vuoksi.

– Microfeministinen vaikuttaja

 

Hyvä Microfeministinen vaikuttaja,

löytyisikö työpaikaltanne joku liittolainen, jonka kanssa asiaa voisi yhdessä edistää – tai edes sen edistymättömyyttä kiroilla?

Näköradiossa esitetyssä näytelmässä Good Trouble (2019) nuori ohjelmistoinsinööri Mariana menee töihin myrkylliseen Speckulate-yhtiöön, missä hän joutuu mieskollegojen väheksymäksi ja kiusaamaksi. Mariana perustaa naisten taistelukerhon, jonka kokoukset virkistävät osallistujien mieliä patriarkaatin kurimuksessa.

Sarjaa ei kannata katsoa opetusmateriaalina, sillä juonenkäänteet ovat lopulta sikäli epäuskottavia, ettei sellaisten onnenkantamoisten varaan ole viisasta elämäänsä laskea. Eskapismina se sen sijaan saattaisi ehkä ilahduttaa. Uskon, että Te Marianan tavoin olette sekä erikoisen taitava työssänne että nopea, älykäs ja kaunis.

Todelliseksi esikuvaksi voisi sopia naisasianainen Helmi Tengén (1875–1971). Tengén oli käsityönopettaja, joka tuli valituksi veistonopettajan tehtävään, eli niin sanottuun miesammattiin. Tengénille yritettiin kuitenkin maksaa pienempää naispalkkaa, mutta tähän hän ei suostunut. Neuvotteluilla, periksiantamattomuudella tai kenties muilla keinoilla hän onnistui lopulta saamaan miesammattista miespalkan.

Yllä olevat neuvot ovat siihen, jossa haluatte jäädä nykyiselle urallenne. Alla muutamia vaihtoehtoisia neuvoja ja ajatuksia:

Olisiko Teillä mahdollisuutta etsiä töitä toiselta paikkakunnalta, vaikka sitten etänä ellei muuttaminen tule kyseeseen? Tai onko muutto mahdollinen? Silloin voisitte ehkä päästä toisenlaiseen työyhteisöön ja säilyttää asemanne ja hyödyntää kokemustanne. Tai voisitteko perustaa yrityksen ja päästä irti kurjasta työyhteisöstä kuitenkin pysyen samalla alalla?

Ihminen ei ole koskaan liian vanha etsimään itselleen uutta uraa. On monia aloja, joille on kohtuullisen mittainen koulutus ja joilla työllistyminen on käytännössä varmaa. Voisivatko teitä kiinnostaa esimerkiksi koodaaminen, lääkeala tai isännöitsijän tehtävät? Tai voisiko uusi ura löytyä nykyisten töiden läheltä, esimerkiksi opettajana?

Mihin sitten päädyttekin, toivotan teille kaikkea hyvää ja Helmi Tengénin sisua!

Lähetä oma kysymyksesi Aina Matilda -rouvalle Tulvan sosiaalisessa mediassa tai osoitteeseen ainamatilda@tulva.fi. Voit myös lähettää kirjeen osoitteeseen Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki.

Tämäkin juttu on parempi paperilla.

Haluamme, että mahdollisimman moni pääsee lukemaan Tulvan feminististä journalismia, joten laitoimme lähes kaikki jutut ilmaiseksi verkkoon. Lehden tekeminen ei kuitenkaan ole ilmaista, joten tilaajien tuki on meille valtavan tärkeää. Jos tykkäsit lukemastasi, voisitko harkita lehden tilaamista kotiin? Hyvän mielen lisäksi saat paremman lukukokemuksen, juttumme nimittäin tuntuvat ja näyttävät paremmilta paperilla. Tilaa nyt!

Etkö halua sitoutua lehtitilaukseen tai ostaa irtonumeroa? Voit myös kiittää verkkosisällöistämme MobilePay-lahjoituksella numeroon 71312. Pienestäkin summasta on apua! Mainitse viestissä, että raha on tarkoitettu Tulvalle, niin se päätyy varmasti oikeaan osoitteeseen!

Tilaa

LUE SEURAAVAKSI:

Nykyfeministille feminismin sisäiset kiistat seksistä on annettu valmiiksi pureskeltuina. Aihe on kuitenkin liian henkilökohtainen ja poliittinen, jotta voisimme antaa sen olla, kirjoittaa Ennaliina Leiwo esseessään seksin politiikasta.

Piditkö lukemastasi?

Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä Tulva kertoo yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöistä ennen kuin muut ovat ehtineet niihin havahtua. Lue printtiä, tue laatujournalismia.