Lukuaika
3 min

Feministiehdokkaita päätyi vahingossa listalle, jonka luultiin vaativan seksin ostokieltoa

tulva.fi
Artikkeli - 06.03.23
Teksti • Hanna Hantula / Kuvat • Iiris Flinkkilä, Henri Salonen

Naisjärjestöjen keskusliitto pyysi eduskuntavaaliehdokkaita sitoutumaan tavoitteisiin, joissa vaaditaan seksin oston kriminalisointia. Osa ehdokkaista ilmoittautui mukaan hahmottamatta, mihin tulisi yhdistetyksi. Mistä feministisomea kuohuttaneessa jupakassa on kyse?

Vaalien alla moni kansalaisjärjestö koostaa listoja ehdokkaista, jotka sitoutuvat järjestöjen poliittisiin tavoitteisiin ja lupaavat edistää niitä, mikäli tulevat valituiksi. Hiljattain oman listauksensa julkaisi myös Naisjärjestöjen keskusliitto. Järjestön kampanja joutui nopeasti ankaran kritiikin kohteeksi.

Kiistakapulana listauksessa on seksin oston kriminalisointi, jota Naisjärjestöjen keskusliitto hallitusohjelmassaan kannattaa. Monien feministipoliitikkojen mielestä tavoite on kyseenalainen. 

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Mai Kivelä kertoo, että alkoi lauantaina saada äänestäjiltä viestejä, joissa ihmeteltiin, että miksi hän kannattaa seksin oston kriminalisointia.

”Tuntui absurdilta, en tiedä omasta puolueestani ketään, joka tällaista kannattaisi. En ensin ymmärtänyt, mistä asiassa on kyse, mutta vähitellen kävi ilmi, että väärinkäsitys oli syntynyt siitä, että olin sitoutunut Naisjärjestöjen keskusliiton eduskuntavaalikampanjaan.”

Tulva on nähnyt sähköpostin, jolla ehdokkaita pyydettiin kampanjaan mukaan. Ehdokkaille lähetetyssä sähköpostiviestissä kerrotaan, että järjestön kärkitavoitteet vaaleissa on saada isät pitämään enemmän perhevapaita, säätää lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä selkiyttävä laki ja saada Suomi ottamaan käyttöön tasa-arvoa edistävä ulkopolitiikka. Lisäksi viestissä on linkki järjestön hallitusohjelmatavoitteisiin, joita on kaikkiaan yli 60. Niiden joukkoon kätkeytyy myös tavoite kriminalisoida seksin ostaminen.

Kivelä kertoo, ettei hän sähköpostin perusteella hahmottanut, että tulisi yhdistetyksi seksin oston kieltämiseen, jos lähtee kampanjaan mukaan.

Kampanjaan mukaan lähteneiden ehdokkaiden nimet listataan Naisjärjestöjen keskusliiton kampanjasivulla, jolle on linkitetty myös seksin ostamisen kieltoa vaativat hallitusohjelmatavoitteet. Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua, josta ilmenee, että monet ovat käsittäneet, että sivuille listatut ehdokkaat tukevat kaikkia järjestön hallitusohjelmatavoitteita.

Käsitys on virheellinen, kertoo Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä. Heinilä sanoo, ettei ehdokkaiden tarvitse sitoutua kaikkiin järjestön tavoitteisiin ollakseen listalla mukana.

”Jokainen ehdokas valitsee listalta omat tavoitteet, ei tarvitse sitoutua kaikkiin. Pidämme tärkeänä sitä, että etsitään asioita, jotka yhdistävät ehdokkaita naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä.”

Viestintää tarkennetaan

Heinilä pahoittelee epäselvyyttä ja sanoo, että kampanjasivua on myöhemmin tarkennettu. Nyt sivuilla sanotaan, että järjestö ei vaadi sitoutumista kaikkiin 60 tavoitteeseen. Toisaalta listauksesta ei ilmene, kuka ehdokas sitoutuu mihinkin tavoitteeseen.

”Naisjärjestöjen keskusliiton kampanjakärjet ovat ihan hyviä. Ongelmana on, että hallitusohjelmatavoitteet on sisällytetty kampanjasivuille. Ei voi olla, että ehdokkaille asia esitetään yhdellä ja äänestäjille toisella tavalla niin, että tulee eri tulkintoja”, Kivelä kritisoi.

Listaus on hyvin epäselvä, komppaa vihreiden kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Iiris Suomela. Suomelan mielestä listausta lukemalla on mahdoton tietää, kannattaako vai vastustaako ehdokas seksin oston kieltämistä.

Suomela kirjoitti sunnuntaina Facebookissa, että toivoo ettei Naisjärjestöjen keskusliiton listalle päätyneitä feministiehdokkaita alettaisi osoitella sormella, sillä he eivät välttämättä itse tiedä, mitä ovat päätyneet näennäisesti kannattamaan. Hän kannusti pikemminkin kysymällä suoraan ehdokkaalta, miksi hän on listalla sen sijaan, että vetäisi listauksesta hätiköityjä johtopäätöksiä.

”Olen huolissani ensi kertaa ehdolla olevien jaksamisesta. Muistan, miten kuormittavaa itse oli olla 20-vuotiaana vaaleissa ehdolla ja joutua selittelemään tällaisia tilanteita.”

Suomelaa itseään ei Naisjärjestöjen keskusliiton listalta löydy.

”Minulta jäi koko sähköposti alun perin huomaamatta, siksi en tullut tähän osallistuneeksi.”

Kivelän nimi listalta sen sijaan vielä löytyy. Aikooko hän pyytää sen poistamista, kuten jotkut muut ehdokkaat ovat tehneet?

”Pyysin nimen poistoa lauantaina, mutta en olettanut, että asialle tapahtuisi mitään viikonlopun aikana. Sitten kampanjasta luvattiin, että he selkiyttävät sivua. Jos on tosi selkeää, että sitoutuu vain kampanjan päätavoitteisiin, voin olla edelleen mukana.”

Arka aihe

Seksin oston kriminalisointi herättää feministeissä voimakkaita tunteita. Miksi Naisjärjestöjen keskusliitto on päättänyt sisällyttää sen kampanjaan, jossa on tarkoitus kerätä yhteen tasa-arvoa kannattavia ehdokkaita?

“Se on ollut aina mukana tavoitteissamme”, kertoo Heinilä. ”Ymmärrän, että se jakaa kenttää ja olemme varmasti valmiita siitä keskustelemaan. Lähestymme aihetta ensisijaisesti haavoittuvaisessa asemassa olevien naisten ja ihmiskaupan uhrien näkökulmasta.”

Mai Kivelä ei pidä seksityötä erityisen jakavana kysymyksenä.

”Ei se sitä ainakaan vasemmistofeministien keskuudessa ole. Meille on tärkeää parantaa seksityöntekijöiden asemaa heitä kuulemalla ja seksin oston kieltäminen ei sitä tee.”

Samoilla linjoilla on Iiris Suomela: ”Ihmiskaupan torjuminen on tietysti tärkeää, mutta siihen auttaa lainsäädännön tarkentaminen, ei tiukentaminen.”

Otsikkoa muokattu kello 17:20, niin että käy ilmi ettei lista vaatinut seksin ostokieltoa, vaan sen luultiin vaativan seksin ostokieltoa.