Hallitus-neuvotteluissa mukana tyttöystävänsä pahoinpidellyt persu

Mikael Lith tuomittiin vuonna 2011 tyttöystävänsä pahoinpitelystä. Kuvituskuvan henkilö ei liity tapaukseen.
Kokoomusjohtoisia hallitusneuvotteluja on käyty reilun viikon verran. Feministisestä näkökulmasta yksi isoista kysymyksistä on, mitä tuleva hallitus aikoo tehdä naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Suomi on edelleen yksi Euroopan vaarallisimmista maista naisille. Samaan aikaan turvallisuus- ja tasa-arvokysymyksistä neuvottelevan ryhmän sihteerinä toimii henkilö, joka on tuomittu sekä väkivaltarikoksesta että uhkailusta.
Mikael Lithin (ps.) tuomio tyttöystävänsä pahoinpitelystä oli uutisotsikoissa vuonna 2011. Lith joutui maksamaan 300 euroa sakkoja ja lisäksi vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Lith tuomittiin myös uhkailusta, sillä hän oli yrittänyt estää uhria hakemasta itselleen oikeutta. Tuomion aikaan Lith toimi perussuomalaisten kansanedustajan ja varapuheenjohtajan Veli-Matti Saarakkalan avustajana. Nykyään Lith työskentelee perussuomalaisten puoluetoimistolla poliittisena suunnittelijana. Hallitusneuvotteluissa Lith toimii sihteerinä ryhmässä numero 8, joka on viralliselta nimeltään ”turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio”.
Feministijärjestö Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, ensimmäisen kauden kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.) kritisoi sitä, että Lith on mukana hallitusneuvottelujen turvallisuusryhmässä.
”Lähisuhdeväkivalta on alistavaa ja nöyryyttävää. On vastenmielistä, synkkää ja vaarallista, että työryhmää laitetaan operoimaan ihminen, joka on syyllistynyt tällaiseen toimintaan ja erityisesti vielä uhkaillut, jotta asiaa ei vietäisi eteenpäin.”
Diarran mielestä Lithin nimittäminen ryhmään kuvastaa sitä, että lähisuhdeväkivaltaan ei suhtauduta vakavana rikoksena.
Moni kansalaisjärjestö on ilmaissut hallitusneuvottelujen alla huolensa naisten oikeuksien tilasta Suomessa. Viime viikolla lukuisat ihmisoikeusjärjestöt vaativat yhteisessä kannanotossaan, että hallitusohjelmaan on kirjattava kunnianhimoinen suunnitelma Suomen ihmisoikeusvelvotteiden toteutumisesta.
”Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä huomautuksia ja suosituksia
ihmisoikeustilanteemme parantamiseksi”, järjestöt kirjoittavat. Näissä naisiin kohdistuva väkivalta on yksi toistuvista teemoista.
Eilen tiistaina 25 tasa-arvo ja ihmisoikeusjärjestöä luovutti hallitusneuvottelijoille yhteisvetoomuksen, joka vaatii lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista. Sovittelu on prosessi, jossa rikos- ja riita-asiat hyvitetään osapuolten kesken tavalla, joka johtaa yleensä siihen, ettei rikoksesta nosteta syytettä tai anneta tuomiota.
Diarran mielestä tulevan hallituksen pitäisi “tehdä kaikki voitava sen eteen, että väkivaltaan suhtaudutaan vakavasti”. Tämä tarkoittaa muun muassa viranomaisten kouluttamista tunnistamaan lähisuhdeväkivaltaa niin, että siihen puututaan, kun huoli herää. Lisäksi Diarra kannattaa sovittelusta luopumista.
”Sovittelu mahdollistaa sen, että toinen henkilö käyttää keskinäisriippuvuutta ja rakkautta aseena. Sovittelu myös alentaa rikoksen tasolle, jolla sen ei pitäisi olla. Ei näin vakavaa rikollisuutta voida ratkoa lyömällä vain kättä päälle. Usein näissä tilanteissa on myös taloudellista riippuvuutta. Jos tekijä joutuu maksamaan uhrille korvauksia pariskunnan yhteisistä, vähistä rahoista, on tilanne naurettava.”
Perjantaina myös Diarran johtama Naisasialiitto Unioni järjestää Säätytalolla mielenilmauksen, jossa vaaditaan hallitukselta toimia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.
Tulva pyysi Lithiltä haastattelua aiheesta. Lith kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Emme myöskään saanet haastattelupyyntöön vastausta perussuomalaisten puoluejohdolta. Haastattelussa olisimme kysyneet Lithiltä seuraavat kysymykset:
Toimit hallitusneuvotteluissa sihteerinä ryhmässä, jonka nimi on turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio. Ryhmän pöydällä ovat muun muassa sisäiseen turvallisuuteen, oikeuspolitiikkaan ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset. Ajatteletko, että sovit tehtävään rikostaustasi huomioiden?
Miten päädyit ryhmän jäseneksi? Olitko itse aloitteellinen vai antoiko puolue sinulle osallistumisen tehtäväksi?
Suomi on yksi Euroopan vaarallisimmista maista naisille lähinnä siksi että täällä on niin paljon miesten naisiin kohdistamaa parisuhdeväkivaltaa. Miten ongelmaa pitäisi mielestäsi ratkoa?
Haluatko, että Suomessa tehdään feminististä journalismia tulevaisuudessakin?
Valtaosa Tulvan jutuista on ilmaiseksi luettavissa verkossa. Me emme usko maksumuureihin, vaan haluamme, että juttumme ovat saatavilla, vaikkei rahaa kestotilaukseen olisikaan. Jollain lehden tekeminen on kuitenkin rahoitettava. Tue Tulvan verkkolehteä vapaaehtoisella maksulla.
Voit lahjoittaa MobilePaylla 71312 tai verkkokaupassamme. Pienestäkin summasta on apua.