Lukuaika
1 min

Pääoma kiittää Petteri Orpon hallitusohjelmaa

tulva.fi
Artikkeli - 19.06.23

Petteri Orpo sai kuin saikin perjantaina hallituksen kasaan. Kahden ja puolensadan sivun mittainen hallitusohjelma on nimeltään Vahva ja välittävä Suomi. Kenestä oikeistohallituksen Suomi välittää, kysyy päätoimittaja Hanna Hantula kolumnissaan.

Tunnustan, että en ole lukenut Orpon hallitusohjelmaa vielä kokonaan läpi. Perinpohjainen ja ajan kanssa tehty analyysi nähdään tässä lehdessä myöhemmin. Sen sisältöä kuitenkin enteilee kollegani tänä aamuna tekemä huomio: toimituksen sähköpostilaatikot ovat täynnä erilaisten organisaatioiden tiedotteita, jotka joko kiittelevät tai moittivat tuoretta hallitusohjelmaa. Kiitosta tulee elinkeinoelämän edunvalvojalta. Moitteita puolestaan tulee ammattiliitoilta sekä ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöiltä.

Uraäitien asiaa ajava Mothers in Business on huolissaan siitä, että työntekijän asemaa heikentävä hallitusohjelma lisää raskaussyrjintää, Kaupan liitto puolestaan kiittelee sosiaaliturvan heikennyksiä kannustinloukkujen purkamisena ja työntekijän aseman kurjistamista rekrytointikynnyksen madaltamisena. Autoalan keskusliitto iloitsee hallituksen lupaamasta tuesta fossiilisille polttoaineille, ympäristöjärjestö Greenpeace taas on huolissaan luontokadon kiihtymisestä. Elinkeinoelämän asiaa ajava EK kehuu hallitusohjelmaa ”kunnianhimosta”, vastuullista liiketoimintaa edistävä kansalaisjärjestö Finnwatch puolestaan moittii varakkaita sijoittajia suosivia veroratkaisuja.

Orpon hallituksen ohjelman parisivuisessa esipuheessa mainitaan sana mahdollisuus yhteensä kahdeksan kertaa. Ihmisille luvataan muun muassa mahdollisuus kasvattaa osaamistaan, työllistyä, pärjätä ja elää turvassa. Uutisia hallitusohjelmasta lukiessa herää epäilys, että Orpon hallitukselle riittää, kunhan mahdollisuus on olemassa paperilla. Hallitusohjelman esipuheen korkealentoiset lupaukset nimittäin aukenevat aivan uudessa valossa, kun katsotaan, mitä lakeja hallitus suunnittelee Suomeen säätävänsä.

Kuinka hyvin osaamisen kasvattamista esimerkiksi tukee se, että aikuiskoulutustuesta luovutaan? Miten käy työurien ja pärjäämisen, kun työntekijöitä on vielä aiempaa helpompi roikottaa määräaikaisilla työsopimuksilla? Onko tämä sitä työnteon kannattavuutta ja palkitsevuutta, jota hallitusohjelmassa lupaillaan?

Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n lämpöisän välittämisen valokiilassa pääsevät paistattelemaan ne, joilla menee jo valmiiksi paremmin kuin valtaosalla. Hallitusohjelmassa korostetaan yhteistyötä, jonka avulla ”Suomi selviää kaikista haasteista”. Vaikuttaa siltä, että yhteistyötä Suomen eteen tekevät jatkossa pätkäsopimuksilla työllistetyt ihmiset, jotka tulevat töihin sairaana, koska ensimmäinen sairauslomapäivä ei enää ole palkallinen.